Goud is het meest edele metaal dat er is. Het wordt al lange tijd als waardevol metaal gezien. In de 26e eeuw v.Chr. wordt al melding gemaakt van goud als betaalmiddel.
Het is zeer kostbaar. Kenmerkend is dat het kan niet oxideren en word daarom ook wel eens de koning der metalen genoemd. Omdat goud als waardevast beschouwd wordt, stijgt de vraag naar goud wanneer de economie in een crisis verkeert en andere beleggingen als riskant worden gezien. Hierdoor stijgt de goudprijs in tijden van economische onzekerheid.
Goud is al aanwezig op Aarde sinds het ontstaan van de planeet zelf, maar het is niet gevormd op Aarde. Deze is door een supernova-explosie in het zwaartekrachtveld van de Zon gekomen en op die manier onderdeel geworden van de materie van de Aarde.
Fun fact:
Het menselijk lichaam (bij een gewicht van 70 kg) bevat van nature ca. 0,2 mg goud. Bij deze hiernaast is het iets meer.
Een derde van de hoeveelheid goud dat in omgang is, is gerecycled goud. Ongeveer de helft van al het goud wordt verwerkt in juwelen.
Ik gebruik alleen gerecycled goud. Waarbij aandacht is voor de CO2 uitstoot.
Puur metallisch goud heeft een gele, glanzende kleur. Er zijn honderden mogelijke legeringen en mengsels. Witgoud is een legering van goud en ten minste één wit metaal, zoals zilver of palladium. Door toevoeging van koper ontstaat rose of rood goud. Goud kan worden gelegeerd in verschillende kleuren. Zo bestaat er groen goud, zwart goud, grijs goud, paars goud en blauw goud. Deze kleuren worden in het algemeen verkregen door het legeren van goud met andere elementen in verschillende verhoudingen.
Het heeft meerder gehaltes. 24 karaat is puur goud, dit is heel zacht en worden zelden sieraden mee gemaakt. Dan heb je 22 krt, 18,krt en 14 krt goud. En allerlei varianten daar tussen of onder. Onder 10 krt mag het in Nederland geen goud meer heten.
Het karaatgehalte wordt vaak in het sieraad met een getal of ander soortige stempel weergegeven. Voor 14 karaat goud is dat 585.
Oud gouden trouwringen zijn verwerkt in de ring
Het is een prachtig materiaal om te blijven hergebruiken en op die manier generaties lang mee te laten bewegen.
Goud is bijna twee keer zo zwaar als zilver. En heeft een hele hoge dichtheid waardoor het tot heel dun(0,00125 mm dik) bladgoud gewalst kan worden. Het is ook heel gemakkelijk te buigen en te vervormen.
Het heeft een goede polijstbaarheid en behoudt daardoor ook zijn mooie glans. Het is ook bestand tegen allerlei andere chemische inwerkingen.
Het is daarom ook een ideaal materiaal om je dierbare waardevolle momenten in te kunnen vormgeven en te vereeuwigen.
As is verwerkt in een verborgen holte in de ring van oud gouden trouwringen
Zo heb ik voor een klant van het armbandje dat zij op 16 jarige leeftijd van haar ouders had gekregen weer een ring gemaakt. Het armbandje was heel erg versleten door het vele dragen en lag nu alweer tientallen jaren in een doosje.
Nadat we het ontwerp besproken hadden kon ik ermee aan de slag. Het is een onomkeerbaar proces als je met vuur gaat werken. Maar het mooie is dat je het goud wel weer kan terug brengen naar een nieuwe vorm.
Ik heb ook nog een stukje van het oorspronkelijke armbandje behouden dat ik terug heb laten komen in de ring.
Mocht je zelf een sieraad van je eigen dierbare oud goud willen hebben, neem hier een kijkje op mijn website. Ik help je graag op weg naar een waardevolle tastbare herinnering.
Reactie plaatsen
Reacties